Το μουσείο κλασικού αθλητισμού φιλοξενεί αρχειακό υλικό από τους Εδεσσαίους αθλητές στίβου, που διέπρεψαν στο χώρο από το 1923 έως και την δεκαετία του 1970.
Πριν από μια δεκαετία, ο αθλητής του στίβου Ευστάθιος Πιπλικάτσης ιδρυτής και μέλος του συλλόγου βετεράνων αθλητών, έδωσε το σύνθημα που άναψε την φλόγα για την συγκέντρωση αυτού του υλικού.
Μετάλλια, διπλώματα, αθλητικά είδη, δημοσιεύματα της εποχής, περιγράφουν με τον πιο ιδανικό τρόπο την άνθιση του κλασικού αθλητισμού στην Έδεσσα.
Αριστερά της εισόδου υπάρχει το εκθετήριο του Γεώργιου Μεσημέρτση βαλκανιονίκη με 76 συμμετοχές με την Εθνική Ελλάδας και του Χρήστου Παρασκευά Βαλκανιονίκη - Διεθνή.
Δεξιά της εισόδου βρίσκεται η βιτρίνα με την ευγενή συμμετοχή των παρακάτω αθλητών :
Πύρρου Δήμα, παγκόσμιου πρωταθλητή και Ολυμπιονίκη της άρσης βαρών.
Δημοσθένη Ταμπάκου, παγκόσμιου πρωταθλητή και ολυμπιονίκη στους κρίκους.
Στέφανου - Ευάγγελου Τζιβόπουλου, παγκόσμιου πρωταθλητή καταδύσεων.
Ιωάννας Λαλαούνη, βαλκανιονίκη και διεθνής αθλήτρια ιππασίας.
Γεώργιου Παπαβασιλείου, βαλκανιονίκη - μεσογειονίκη στον δρόμο 3.000 μέτρων ΣΤΙΠΛ.
Αίθουσα αφιερωμένη στους χρυσούς ολυμπιονίκες
Το μουσείο τιμά τους Ολυμπιακούς Αγώνες με ένα σημαντικό ιστορικό αρχειακό υλικό το οποίο θα παρουσιάζεται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο.
Με ιδιαίτερη χαρά, τη συλλογή μας κοσμεί η φανέλα της Χρυσής Ολυμπιονίκη, Βούλας Πατουλίδου, καθώς και το ενυπόγραφο βιβλίο της αφιερωμένο στον ιδρυτή του μουσείου, με τον τίτλο "Έκρηξη ψυχής".
Αίθουσα αφιερωμένη στους δρομείς και τους άλτες
Η προσπάθεια δεκάδων αθλητών της πόλης μας σε μια αίθουσα αφιερωμένη στις επιτυχίες τους.
Ένας βατήρας δίνει την εκκίνηση και η ιστορία ξεχύνεται μέσα από φωτογραφίες, κύπελλα, μετάλλια και ιστορίες που έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στο χρόνο. Το καμπανάκι του τελευταίου γύρου θα χτυπήσει για άλλη μια φορά και μετά σιωπή...
Η ιστορία θα γραφτεί και θα μείνει εκεί, στους αγωνιστικούς χώρους, στις ατέλειωτες προσπάθειες, στα χειροκροτήματα, στα χαμόγελα, στο κλάμα και την υπερηφάνεια.
Και εμείς σήμερα εδώ, σε αυτό τον υπέροχο χώρο, σε ένα φανταστικό ταξίδι στο παρελθόν!
Όταν η ιστορία συναντά την τεχνολογία και μια παλιά φωτογραφία γίνεται το κεντρικό θέμα μιας ειδικής συλλογής του μουσείου.
Αίθουσα αφιερωμένη στους αθλητές που διακρίθηκαν στο αγώνισμα της σφαιροβολίας του ακοντισμού και της δισκοβολίας
Σχολικός αθλητισμός 1950-1965
Στις ρίψεις διακρίνεται η Βάσω Καραφύλη η πρώτη Ελληνίδα που κατέκτησε χρυσό μετάλλιο σε Μεσογειακούς Αγώνες στον δίσκο με ρίψη 52,32 μέτρα το 1975.
Στο μουσείο συμμετέχουν 45 βετεράνοι αθλητές από το 1923 έως το 1970 με διπλώματα, μετάλλια, κύπελλα και πολλά αναμνηστικά αγώνων στίβου τα οποία παραχώρησαν για την υλοποίηση του μουσείου.
Σχολικός αθλητισμός 1950-1965
Πανελλήνιοι σχολικοί αγώνες, Αθήνα 1959
Το Γυμνάσιο της Έδεσσας 1ο στην Ελλάδα με τους αθλητές Γ. Μεσημέρτση και Χ. Παρασκευά.
1962 - το Ιδιωτικό Γυμνάσιο Έδεσσας "Π. Σέκερη" 1ο στην Ελλάδα μετά την Κύπρο με τους αθλητές Γιαβανίδη Χριστόφορο και Τζέπτιμπη Γεώργιο.
Δάδα Ολυμπιακών αγώνων Μονάχου 1972 του λαμπαδηδρόμου Ιωάννη Καλούση.